Lenigheid helpt, maar het is ook iets wat je krijgt door het beoefenen van capoeira, aangezien elke les rek- en strekoefeningen worden gedaan na de warming-up. Dit krijg je dus in de loop van de tijd. Mensen die eerder andere sporten hebben gedaan,(dansen, turnen, vechtsport etc.) kunnen daar soms voordeel mee hebben.
Bij capoeira wordt wel geraakt, maar de mate waarin verschilt per ritme waarop capoeira wordt gedaan. Elk ritme heeft een karakteristiek spel en elke groep heeft zijn eigen filosofie over het uitdragen van de karakteristieken. Sommige ritmes zijn objectiever zoals: São Bento Grande de Regional waar je ook slagen hebt. Sommige benadrukken meer techniek en beheersing zoals Iúna waar veel acrobatie op wordt gedaan. Aangezien capoeira vele bewegingen heeft om personen onderuit te halen, is aanraking iets heel normaals binnen capoeira.
Vanaf 4 jaar kunnen sommige kinderen al voldoende aandacht opbrengen voor kinderlessen. Er is in principe geen maximale leeftijd. Bepaalde acrobatiek zal wel een grotere uitdaging vormen op oudere leeftijd maar capoeira is geen sport waarbij je aan bepaalde acrobatiek moet voldoen om een nieuwe graduatie te kunnen behalen. Dit betekend dat het ook geschikt is voor oudere mensen. In Brazilië wordt capoeira vandaag de dag veel ook gebruikt bij projecten voor 50 plussers, om deze vitaler te maken. Dus korter gezegd, capoeira is voor mensen van 4 tot 100.
Capoeira wordt normaal gedaan in een kring (roda) op de maat van muziek. Muziek zorgt voor energie en deze geef je aan degene die bezig is samen met een ander in de kring. De liedjes worden gezongen met een systeem van vraag en antwoord (het refrein). De teksten van de liedjes zijn in het portugees, dat is vaak even wennen, maar het zijn vaak niet al te lange refreinen. Als je liedjes leert, leer je gelijk een beetje van de Portugese taal, de Braziliaanse cultuur en tevens wat van de geschiedenis van capoeira omdat liedjes daar vaak over vertellen. De percussie instrumenten geven het ritme aan bij capoeira. Niet alleen leer je op de snelheid van deze instrumenten capoeira te doen, maar ook te luisteren naar de verschillende ritmes en ze te herkennen. Sommige ritmes van dezelfde snelheid hebben namelijk een andere karakteristieke manier van spelen en met de tijd leer je hier steeds meer over. Muziek is dus een essentieel onderdeel van capoeira.
De meeste lessen zullen een warming-up, rekken en strekken en een sequentie gedeelte hebben. Tijdens het sequentie gedeelte worden losse bewegingen aangeleerd. Daarna worden ze aan elkaar gekoppeld zodat de beoefenaar een groter aantal combinaties van aanval, verdediging en acrobatiek leert beheersen. De les wordt meestal afgesloten met een roda, een kring gevormd door mensen waarin capoeira gedaan wordt. De volgende dag kan je wellicht spierpijn verwachten, afhankelijk van je conditie en hoe enthousiast je de les hebt meegedaan.
Het is gebruikelijk dat mensen die komen trainen op den duur de capoeira kleding van de groep aanschaffen, bestaande uit een t-shirt en een broek, met een koord. Aangezien deze materialen uit Brazilië komen, kan het voorkomen dat ze af en toe niet direct voorradig zijn, maar we doen ons best het zo snel mogelijk te regelen voor iedereen die capoeira bij ons gaat trainen. Tot die tijd is het aan te raden om in sportkleding naar de les te komen die i.i.g. flexibel genoeg is voor de vele acrobatische bewegingen en trappen.
Ja, elke groep heeft zijn eigen graduatiesysteem of titelsysteem.
In het begin is alles nieuw. Dat betekend dat je moet wennen aan allerlei losse bewegingen en al helemaal om deze vloeiend achterelkaar uit te voeren. Dit kost tijd. In het begin zal misschien het niet makkelijk zijn, maar na een paar maanden elke week trainen, zal je merken dat je steeds sneller de bewegingen die voor worden gedaan, begrijpt en kan nadoen. Als je een tijd traint kan het voorkomen dat je voelt dat je niet vooruit komt. Vaak heeft dat te maken met het feit dat je even geen nieuwe beweging onder de knie hebt gekregen. De leraar die kijkt op afstand kan vaak makkelijker je groei waarnemen binnen capoeira dan jijzelf. Mocht je het gevoel hebben dat je niet genoeg vooruit gaat, praat er dan met hem over. Deze fases waarin het lijkt alsof je groei stil staat, kent elke capoeirista en zijn normaal slechts tijdelijk, ookal lijken ze soms lang te duren. Daarnaast heeft capoeira vele facetten zoals vechtsportinzicht, techniek, acrobatiek, muziek enz. Focus niet teveel op 1 facet, maar meer op het geheel. Als bepaalde acrobatie even niet lukt, maar je kan wel beter muziek maken of je kan bewegingen makkelijker ontwijken, dan is dit een bewijs dat je toch bent gegroeid en tevens een stimulans om verder te groeien.